Enerji tasarrufu: Tüm BIOS imkânlarını kullanın
Enerji tasarrufu: Tüm BIOS imkânlarını kullanın
BIOS, Windows ile yaşamanızı kolaylaştıran ve enerji tasarrufu yapmanızı sağlayan birçok farklı özellik sunar. Tanımadığınız terimlerden korkmayın.
ACPI'yi etkinleştirin
Advanced Configuration and Power Management Interface (ACPI), Windows'un donanımınızı sorunsuzca ve hızlı bir şekilde tanımasını sağlar ve enerji-yönetimi ile ilgili ayarları içerir. BIOS bu fonksiyonu devralmaz, bilakis sadece kullandığınız işletim sisteminin bu komut setlerini kullanabilip kullanamadığını tanımlar. Eğer Windows kullanıyorsanız ACPI'yi etkinleştirmeniz yararınıza olacaktır. Uygun girdiyi "Power Management Setup" (AMI ve Award / Phoenix) menüsünde bulabilirsiniz. Menüde farklı değişkenleri de tanımlayabiliyorsunuz. Bu başlık altında genellikle "S1" tipini ön ayarlı olarak gösterilir. Bu da işlemcinin enerji tasarrufu yapmak için "Throttle" modunu es geçtiği ve birkaç özelliğini devre dışı bıraktığı anlamına geliyor. S2 gelişmiş bir uyku modudur, S3 doğrudan bekleme, S4 dinlenme ve S5 de Soft-Off ismindeki modu ifade eder (sistem sanki kapatılmış gibidir). Bu fonksiyonları zaten Windows'tan tanıyorsunuz; oradaki isimlendirmeler de birbirine benzerdir ve aynı etkiyi yaratırlar. PC'niz için uygun olduğunu düşündüğünüz uyku-modunu "S" değerlerini değiştirerek tanımlayın. Ayarladığınız değer PC'nizin açma tuşuna bastığınız anda etkin hale gelir.
Uygunluk seviyesi: İleri düzey
Güç düğmesinin görevini yeniden atayın
Eğer Windows veya Linux kullanıyorsanız güç düğmesine bastığınızda sisteminiz düzgün bir şekilde kapanacaktır. Fakat BIOS'ta bu düğmenin işlevini ACPI ayarına uygun bir şekilde değiştirebilirsiniz. Standart olarak güç düğmesinin fonksiyonu "Power Off" olarak atanmıştır. Bu değeri + - tuşları ile "Suspend" olarak değiştirin. Hangi "S" değerini (yukarıya bakın) tanımladıysanız düğme o görevi yerine getirecektir. Örneğin S3'ü (yani bekleme modu) seçtiyseniz PC'niz tek bir tuşa basmanız ile bekleme moduna girer. Aynı şekilde çabucak da bekleme modundan çıkar. Artık hangi Windows'u kullandığınız önemli değildir; Bekleme (Stand-by) modunu her zaman kullanabilirsiniz.
Uygunluk seviyesi: İleri düzey
Yorum Gönder